Kratek pregled Hrenovce - najlepšega dela Jesenic

Leto 1930

Zahodno od bohinjske železnice se je pred 1. svetovno vojno razprostiral gozd Hrenovca, na njegovem območju so stale tri stanovanjske stavbe, Luckmannova in Hofmannova vila ter gradič, namenjen turistični in gostinski dejavnosti.

Park Hrenovca je veljal za najlepšega na Jesenicah, za oazo narave sredi mesta. Namenjen je bil sprostitvi in oddihu mestnega prebivalstva, ki se je poleti tam kopalo. Skozi poraščeno Hrenovco se je razprostiral prvi most, zaradi gradnje v oboku slikovito imenovan Krivi most.
Leto 1950


Sredi petdesetih let se je oaza narave začela spreminjati v industrijsko območje. V Hrenovci so zgradili rudni dvor, skladišče šamotne opeke in pražilno peč.

Zaradi potreb železarne so začeli rušiti vile in pozidavo graščinskega vrta.

Na tem območju so rušili hiše tudi sredi šestdesetih let, ko je ob izteku desetletja začela delovati aglomeracija.
Leto 1970


Pozidava parka Hrenovca, najlepšega dela Jesenic in razvoj težke industrije sta pustila velik pečat v okolju. Čudovit park je bil uničen le za 20-letne potrebe železarne. 

Že konec osemdesetih let je železarna te površine opustila in zgradila nov objekt na rodovitnem Belškem polju.


Hrenovca danes


Območje Hrenovce ima povsem novo podobo, ki se zgleduje po bogati tradiciji in sodobnih gradbenih trendih. 

Sredi zelenja se zdaj razprostira sodoben stanovanjski kompleks Gorenjski sonček, prijazen do okolja.

Gorenjski sonček oživlja najlepši del Jesenic, hkrati pa po dolgih letih ločenosti spet združuje severni in južni koridor.Fotogalerija: Jesenice nekoč in danesIzdelava: MMstudio