Na kaj biti pozoren pri nakupu vzmetnice?

Nakup vzmetnice je pomembno opravilo, saj v postelji v povprečju preživimo kar tretjino svojega življenja. Ponudba ležišč na trgu je zares ogromna, nakup vzmetnice pa res ni opravilo, ki bi ga opravljali pogosto, zato se lahko hitro zmedemo in kupimo napačen izdelek za naše potrebe. Zato smo za vas pripravili kratek vodič po nakupu posteljnih vložkov, ki vas bo vodil skozi nakup in vas opozoril na pomembne dejavnike pri nakupu.

Vzmetnica Sky Fresh
Vzmetnica Sky Fresh

Sestava jedra ležišča

Jedro vzmetnice je najpomembnejši dejavnik pri nakupu ležišča, saj so od njega odvisne ključne lastnosti ležišča. V splošnem lahko ležišča razdelimo v 3 skupine: ležišča z jedrom iz pene, ležišča s klasičnim oziroma bonnell jedrom ter na ležišča z jedrom iz žepkastih vzmeti. Vsak tip ima svoje prednosti in slabosti.

Glavna prednost ležišč s penastim jedrom je njihova elastičnost in dobra izolativnost. Zato so ležišča primerna za osebe s težavami v hrbtu ter za vse, ki jih ponoči rado zebe. Ker ima takšna vrsta ležišč omejeno kroženje zraka znotraj ležišča in s tem omejeno možnost odvajanja toplote in vlage, ležišča iz pene niso primerna za osebe, ki jim je ponoči vroče oziroma se veliko potijo, prav tako pa niso primerna za vlažne prostore. Penasta ležišča prav tako niso najbolj primerna za osebe z visoko telesno težo, ker ne nudijo zadostne opore.

Glavna prednost ležišč s klasičnim vzmetenjem je njihova robustnost, zračnost in ugodna cena. Ker je jedro sestavljeno iz množice žičnatih vzmeti, med katerimi je veliko zraka, ta tip vzmetnice zelo dobro odvaja vlago in toploto. Vzmetnice s klasičnim jedrom so nekoliko manj elastične in nudijo slabšo točkovno oporo telesu, zato niso najbolj primerne za osebe s težavami v predelu hrbtenice oziroma križa. Ker gre za odporne in robustne vzmetnice, so le-te primerne tudi za osebe z višjo telesno teži, še posebej posebni modeli z ojačenimi vzmetmi.

Vzmetnice z jedrom iz žepkastih vzmeti so najbolj napreden tip ležišča. Jedro je sestavljeno iz množice vzmeti v tekstilnih žepkih, ki delujejo neodvisno ena od druge. S takšno sestavo združujejo prednosti ležišč iz pene in ležišč s klasičnim vzmetenjem. Kakovostni modeli so zelo primerni za ljudi z zdravstvenimi problemi, zaradi zračnosti pa tudi za tiste, ki se veliko potijo oziroma jim je ponoči vroče. Glavna slabost je višja lastna teža, kar otežuje manipulacijo, obračanje in do neke mere tudi preoblačenje postelje, ter nekoliko višja cena.

Vzmetnica Ortopedik Extra
Vzmetnica Ortopedik Extra

Snemljiva prevleka – da ali ne?

Vzmetnice so oblečene v različne tipe prevlek – nekatere so iz naravnih materialov, spet druge iz sintetičnih. Večina prevlek je v današnjih časih že opremljenih z antibakterijsko zaščito in so tudi primerne za alergike. Določeni proizvajalci se poslužujejo tkanin s posebnimi certifikati, kot je na primer OKO-TEX.

Ko boste pregledovali tipe vzmetnic na spletu, boste opazili, da imajo določeni modeli prevleke fiksno zašite na samo jedro, druge pa so opremljene z zadrgo, ki omogočajo odstranitev prevleke. Večina prevlek, ki omogočajo odstranitev, je tudi pralnih (pri pranju bodite pozorni na navodila proizvajalca glede vzdrževanja), kar olajša vzdrževanje in omogoča večjo higieno pri uporabi. Poleg tega lahko vzmetnice s snemljivo prevleko v primeru nezgode oziroma obrabe tudi preoblečemo v novo prevleko.

Dimenzije vzmetnic

Pri nakupu vzmetnice je zelo pomembno, da izberemo pravo dimenzijo. Čeprav se to sliši zelo očitno, pa je naročanje napačne dimenzije ležišča zelo pogosta težava. V primeru, da posteljo že imamo, moramo pred nakupom natančno premeriti, kakšna dimenzija ležišča se ji prilega. Če posteljo šele kupujemo, moramo v obzir vzeti naše potrebe in možnosti, ki jih imamo glede prostora.

Standardna dolžina vzmetnic za nove postelje je 200 cm, pri starejših posteljah pa se je uporabljala dimenzija 190 cm. V zadnjih časih vse bolj pogosto proizvajalci proizvajajo tudi postelje dolžine 210 ali 220 cm, ki so primerne za višje osebe.

Standardna širina enojne postelje je 90 cm, še posebej pri mladinskih sobah pa se pogosto izbere tudi širina 120 ali 140 cm, ki omogoča več udobja in možnost, da v postelji prespi tudi več kot en človek. Zakonske postelje so običajno širine 160 ali 180 cm, vse pogosteje pa zasledimo tudi širino 200 cm.

Dodaj odgovor