Kakovosten stol za vsako pisarno

Pisarniški stol je eden izmed bolj uporabljenih kosov pohištva, pa naj bo le-ta v pisarni ali v domači pisarni. Naše delo se vse bolj spreminja, manj je fizičnega dela, vse več pa sedenja za računalnikom. Zato je prav, da se izbiri pisarniškega stola posvetimo in za kakovosten stol tudi namenimo dovolj denarja.

Kako se pisarniški stoli med seboj razlikujejo? Cenovni razpon pri stolih za pisarno je zares velik – od nekaj 10€ pa do nekaj 100€. Na kaj torej paziti pri izbiri? Glavna razlika med stoli so uporabljeni materiali in sama zasnova stola. Če začnemo pri spodnjem delu stola – podnožju oz. kot ga nekateri kličejo, podvozju stola. Le-to je sestavljeno iz križa in koles. Križ je pri boljših stolih izdelan iz kovine in zaradi tega precej močnejši. Stole s kovinskim križem priporočamo za praktično vse odrasle uporabnike, še posebej, če se stol uporablja vsakodnevno. Stoli s plastičnim križem so primerni predvsem za otroke ter občasno uporabo, pa še to samo za osebe z nižjo telesno težo. Pred nakupom je pametno preveriti nosilnost pisarniškega stola. Kolesa se v grobem delijo na dve skupine – navadna, ki so izdelana samo iz plastike, in gumirana, ki imajo na sebi tekalno površino iz gume oz. mehkejše plastike. Stoli z gumiranimi kolesi običajno manj poškodujejo parket, hkrati pa tudi lepše tečejo.

Stoli imajo tudi sedišča in naslone izdelane iz različnih materialov. Najpogostejše so različne tkanine ter umetno usnje oziroma kombinacija obojega. Na trgu najdemo tudi stole iz pravega usnja, vendar so te stoli običajno višjega cenovnega razreda in relativno redki. Pri izdelavi predvsem naslonov se pogosto uporablja mrežna tkanina, ki omogoča lažje kroženje zraka in s tem večje udobje pri uporabi. Stoli so pogosto tudi opremljeni z različnimi funkcijami. Skoraj vsak pisarniški stol ima možnost nastavitve višine in je vrtljiv, boljši modeli pa imajo tudi možnost nastavitve naklona sedišča ter naklona naslona. Najboljši modeli imajo tudi možnost nastavitve ledvene opore. Pisarniški stoli so lahko opremljeni z nasloni za roke ali pa ne. Prednost stolov z nasloni za roke je večje udobje pri sedenju, se pa pogosto pojavi problem, da te stoli ne gredo pod pisalno mizo, kar otežuje normalno delo.

Dodaj odgovor