Kdaj je potrebno zamenjati vzmetnico?

Večina izmed nas z nakupom vzmetnice odlaša predolgo. Spanje na dotrajani vzmetnici pa slabo vpliva na naše spanje in je tudi zdravju škodljiva. Materiali v vzmetnici po določenem času in redni uporabi dotrajajo in izgubijo svojo funkcijo. Žice v vzmeteh na najbolj obremenjenih mestih preperijo, pena se zaradi vpliva teže, drgnjenja in telesne vlage prične drobiti, kar pripelje do vdolbine na vzmetnici. Zaradi neenakomerne podpore je naše tole neenakomerno obremenjeno, kar pripelje do motenj v pretoku krvi in nepravilnega položaja hrbtenice, vse to pa nam onemogoča, da bi se kakovostno naspali.

Vzmetnica Prima Memo Lux

Tudi če vzmetnica nima vidnih znakov poškod, strokovnjaki vseeno priporočajo, da se le-ta zamenja vsaj vsakih 7-10 let. Med vsakodnevnim spanjem se namreč v vzmetnico izloča tudi naša telesna vlaga in pa odmrle celice, kar predstavlja odlično okolje za razvoj bakterij in drugih mikroogranizmov, ki jih nato med spanjem udihavamo. Proizvajalci vzmetnic za zaščito pred tem pojavom uporabljajo različne tehnologije, vendar se antibakterijske lastnostni prevleke s časom razgubijo.

Kakšno vzmetnico je torej pametno izbrati, ko se odločamo za menjavo? Pri nakupu moramo biti pozorni predvsem na 3 stvari: vzmetnica mora biti primerno trda glede na našo telesno težo ter naše osebne preference, sestava vzmetnice mora omogočati zračenje le-te in vzmetnica mora nuditi primerno in enakomerno podporo celotnemu telesu. Za večino je najbolj primerna izbira vzmetnic z žepkastim vzmetenjem. Le-te so na voljo v različnih trdotah, najlažje pa primerno izberemo tako, da jo preiskusimo v razstavnem salonu. Ker je med žepkastimi vzmetmi zrak, to omogoča dobro zračnost vzmetnice in s tem hitro odvajanje odvečne vlage iz vzmetnice. Žepkaste vzmeti so zasnovane tako, da delujejo neodvisno ena od druge, zato nudijo odlično točkovno podporo telesu.

Dodaj odgovor